Back
projekat coolblue
September 14, 2022

Projekat Coolblue iz Markovog ugla

Share:

Dobijati zanimljive i izazovne projekte koji pružaju prilike za napredak je ono što je izuzetno važno za tvoj karijerni razvoj. Zbog toga smo odlučili da ti u ovom tekstu predstavimo jedan od projekata Hybrid IT-ja iz ugla našeg kolege Marka Jokića koji je za njega predstavljao upliv u nepoznato i priliku da stekne nova iskustva. 

Marko je frontend developer i deo je Hybrid IT Solutions tima već tri godine. Za to vreme radio je na nekoliko projekata, tokom kojih je imao priliku da se usavršava, radi sa različitim tehnologijama i sarađuje sa brojnim timovima. Već osam meseci radi na projektu Coolblue kompanije, a evo o čemu je reč 👇

Šta je Coolblue?

Coolblue je kompanija koja nudi raznorazne proizvode i usluge klijentima u Belgiji i Holandiji. Trenutno ima oko 11 kategorija proizvoda. Posebna usluga Coolblue kompanije je proizvodnja i isporučivanje energenata, poput struje i gasa velikom broju korisnika širom Holanije. 

Coolblue odgovara na potrebe svojih korisnika zahvaljujući optimizovanim i user-friendly platformama koje omogućavaju korisnicima ne samo da kupe neki proizvod, već i da plate račun za struju, da očitaju brojila, dobiju izveštaje za potrošnju električne energije i slično. Sve ove usluge i proizvodi nalaze se na različitim sajtovima i servisima koje održavaju i unapređuju Marko i njegove kolege iz tima. 

Šta je tačno tvoj zadatak na ovom projektu?

Marko: Ja sam frontend developer i zajedno sa svojim timom radim na održavanju postojećih i implementiranju novih aplikacija, u skladu sa potrebama klijenta. Pored mene, moj tim čine backend developeri i testeri. 

Na projektu Coolblue radi još nekoliko timova pored mog jer klijent ima široko polje delovanja. Na primer, jedan tim radi na održavanju platforme za očitavanje brojila, drugi održavaju portale koji se bave logistikom, treći održavaju platforme za plaćanje, i slično. Konkretno moj tim radi na održavanju aplikacije Multiforce backoffice, odnosno aplikacije koju koriste agenti korisničke podrške. 

Šta ti je bio najveći izazov i kako si ga prevazišao?

Marko: Najveći izazov je bio handover, jer nije bilo dovoljno dokumentacije. Ovi sistemi su kompleksni, pa je bilo potrebno da steknem opšte znanje o energetskom sektoru, kao i procesima i zakonima kupovine električne energije u Holandiji. 

Naravno, uz pomoć kolega koji su ranije radili na ovom projektu i product owner-a, vrlo brzo sam prevazišao ovaj izazov i naučio puno stvari koje su mi olakšale rad na projektu. 

Kako funkcioniše vaš timski rad?

Marko: Svaki dan imamo “stand-up” sastanak, gde se dogovaramo o tekućim stvarima koje treba uraditi. Scrum master ima ulogu medijatora na ovim sastancima, ali svi članovi tima uključeni su u komunikaciju. 

Takođe, uspehu projekta posebno doprinosi saradnja sa timovima iz Holandije. Uvek možemo jedni druge pitati za pomoć, što značajno olakšava posao. 

Da li si zadovoljan komunikacijom sa klijentom?

Marko: Da! Imamo jasan roadmap, očekivanja, fleksibilni deadline, i u svakom trenutku znamo šta treba da radimo. 

Kako je ovaj projekat uticao na tvoj profesionalni razvoj?

Marko: Projekat Coolblue doneo mi je dosta tehničkog i opšteg znanja. Kako mi je ovo prvi put da radim u energetskom sektoru, učenje o ovoj oblasti bilo je neophodno. Takođe, usavršio sam AWS i Vue 2 tehnologiju. Uskoro se prebacujemo i na novu verziju Vue 3.  Kolege i iz Srbije i iz Holandije su sjajne, pa učimo jedni od drugih. 

Pored toga, u Hybrid-u imamo plaćene obuke i kurseve u skladu sa interesovanjima i potrebama projekta, tako da imamo brojne mogućnosti da napredujemo i profesionalno se razvijamo.

Za kraj: Sa aspekta projekata na kojima si radio, da li bi preporučio Hybrid IT?

Marko: Definitivno! Svaki projekat na kom sam do sada radio u Hybrid IT-ju doneo mi je  nova znanja u različitim industrijama, poput energetske, security ili housing. Konstantno unapređujem svoje znanje, učim nove pristupe, patterne, biblioteke i prolazim kroz različite “programerske izazove.” 😁

Svakako, bez dobrog tima nema dobrog projekta! Kolege sa kojima možete da blejite, ali i od kojih možete da učite, jeste ono što čini svaki projekat zanimljivim i izazovnim.  

Ako ti se svidela Markova priča, pogledaj otvorene pozicije – možda si baš ti novi član Hybrid IT tima koji će se uhvatiti u koštac sa sledećim interesantnim projektom! 


Share: