Back
započeti karijeru u Data svetu
September 6, 2022

Kako započeti karijeru u Data svetu?

Share:

Možda već znaš, ali za one koji nisu ispratili, Hybrid IT je postao deo Valcon grupe. Valcon je konsultantska kompanija sa preko 1000 iskusnih stručnjaka koji pomažu kompanijama da ostvare svoje pune potencijale – od strategije do realizacije. Valcon grupa obuhvata centre u Danskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Nemačkoj. Ovo spajanje otvorilo je novo poglavlje za našu kompaniju, a to uključuje i formiranje Data tima u Srbiji. Naš tim se konstantno širi, a trenutno su otvorene dve ulazne pozicije: Data Engineer i Master Data Manager (MDM).

Svoju karijeru možeš započeti baš kod nas! Kako to izgleda? Pa, prva dva meseca tvog zaposlenja istovremeno su i dvomesečna obuka nakon koje ćeš prosto nastaviti da radiš na nekoj od ove dve pozicije.

Danas smo pričali sa našim kolegama Anom i Gergeljem, koji su nakon fakulteta odlučili da započnu svoju karijeru baš u Data oblasti. Želeli smo da ti približimo kako izgleda ta dvomesečna obuka i kakvo je bilo njihovo iskustvo. Ako još nisi siguran/na da li je neka od ovih pozicija za tebe, verujemo da će ti oni dati odgovor.

Zašto si se prijavio/la na ovu poziciju?

Gergelj: Ono što je zanimljivo jeste da sam ja bio na full-stack praksi u Hybrid-u, ali nakon prakse sam ipak odlučio da želim više da se posvetim studijama i završim ih. Međutim, nakon nekoliko meseci sam video oglas za otvorenu poziciju Data Engineer, i to je bio znak da ipak treba da se vratim u Hybrid. Ovo je bio pravac u kome sam želeo da se moja karijera razvija, jer je spoj onoga što sam učio na fakultetu i mojih ličnih interesovanja.

Ana: Oglas za otvorenu poziciju za Master Data Manager-a nam je prosledio profesor na fakultetu. Kada sam pročitala opis, bilo mi je zanimljivo i činilo se kao posao koji bih potencijalno želela da radim. Ali moram reći da nisam bila sigurna šta sve obuhvata pozicija Master Data Manager-a, ali znala sam da me oblast Data zanima. Glavni razlog zbog kog sam aplicirala za ovaj posao jeste što je istaknuto da kandidat u sklopu posla prolazi kroz dvomesečnu obuku, i da je to odlična prilika da uđem u ceo Data svet.

Kako je izgledao proces selekcije za Data Engineer i Data Manager poziciju?

Selekcija za obe pozicije je ista. Prvi korak je svakako slanje CV-a, nakon čega su nas kontaktirali oko dogovora za intervju. Prvi intervju smo imali sa kolegama iz Hybrid firme, tu su bili senior programer i HR. Intervju je opušten, uglavnom su pitanja bila vezana za iskustvo i veštine koje smo naveli u CV-u, a jedan deo intervjua je bio na engleskom jeziku. Nakon prvog intervjua, kontaktirali su nas da smo prošli u drugi krug selekcije. Taj intervju smo imali sa predstavnikom iz kompanije Valcon, na engleskom jeziku. Nije bilo teških tehničkih pitanja, već je akcenat bio na tome koliko je kandidat motivisan i spreman da uči i napreduje. Ovo je bio finalni intervju nakon čega su nam javili da smo postali deo Hybrid kompanije. 😊

Kako su izgledala prva dva meseca u Hybrid-u?

Prva dva meseca prošla su u znaku obuke koju pohađaju svi zaposleni nevezano za poziciju za koju su se prijavili. Tokom ta dva meseca organizovane su obuke iz različitih tehnologija. Predavanja su online ili uživo. Interaktivna su, dobijali smo različite zadatke koje smo radili samostalno ili u timovima. Kroz ova dva meseca upoznali smo se sa različitim alatima sa ciljem da steknemo širu sliku o Data platformama i različitim pristupima u radu sa podacima.

Šta ste sve naučili? Kakvo je vaše iskustvo?

Gergelj: Nakon prva dva meseca posla, opredelio sam se za Data inženjera, što je i bila moja inicijalna želja. Na obuci sam dobio korisne materijale i pre svega znanje koje sam dalje razvio kroz program usavršavanja u vidu polaganja za različite sertifikate. Pošto Data inženjeri na projektima rade u cloud okruženju, usavršavanje znanja iz te oblasti bilo je neophodno. To sam postigao polaganjem za sertifikat iz Microsoft Azure cloud tehnologije. Svi troškovi kurseva i polaganja su pokriveni od strane Hybrid-a. Ulaganje u svoje zaposlene i njihovu edukaciju jedna je od najbitnijih stvari u ovoj kompaniji.

Ana: Nakon dvomesečne obuke, imala sam priliku da naučim MDM alate Stibo Sytsems, Tibco EBX i Profisee. I to kroz plaćene treninge, i polaganje za setifikate.

Kako trenutno izgleda vaš posao?

Trenutno radimo na internom projektu u okviru Valcon grupe. Imamo tim koji čine kolege iz Srbije, Hrvatske i Holandije. Radni dan započnemo timskim sastankom na kojem prolazimo kroz to koji zadaci su za taj dan i koja je podela posla. Nakon toga uglavnom volimo da popijemo kafu i uživamo u pogledu sa naše terase, a zatim svako krene da radi na svom delu projekta. U bliskom smo kontaktu sa ostalim kolegama, uvek možemo da pitamo za pomoć ili savet što dodatno olakšava proces rešavanja problema.

Šta vam se sviđa u Hybrid-u?

Složili smo se da nam najviše prija ta pozitivna atmosfera i generalna bliskost sa kolegama, što u mnogome olakšava rad. Uvek su svi spremni da pomognu. Ceni se tuđe mišljenje i doprinos timu i projektu. Cenimo slobodu koju dobijamo, iako smo na početku svoje karijere, kao i fleksibilno radno vreme i hibridni rad (ali, realno, u kancelariji nam je uvek žurka 😉).

Da li biste preporučili studentima da se jave na ovaj oglas i zašto?

Da, definitivno imate našu preporuku. Ovo su idealne pozicije za ljude koji su na početku svoje karijere, imaju želju da se razvijaju u Data oblasti, ali nisu sigurni šta sve to obuhvata i koje su zapravo mogućnosti za razvoj. Puno ćete naučiti kroz ovo intenzivno iskustvo i dobićete priliku da radite na najrazličitijim projektima.

Vidimo se! 😊


Share: