Back
kako napisati cv za praksu
March 17, 2021

Kako napisati CV za praksu u IT kompaniji

Share:

Pored toga što je na nekim fakultetima obavezna, praksa je odličan način da steknete iskustvo dok još studirate i budite sigurni da će vam doneti plus kod budućih poslodavaca, ako ne i stipendiju ili zaposlenje dok još studirate.

Pisanje CV-a kada aplicirate za prve pozicije u svojoj karijeri može biti stresno jer, pre svega, nemate iskustva i ne znate šta onda da stavite u radnu biografiju. Iako ste još uvek na fakultetu, to ne znači da ne možete da imate kvalitetan i dobro napisan CV.

Ako razmišljate o prijavi na praksu u nekoj od softverskih kompanija, onda vas je sigurno uhvatio nemir jer znate da se tamo pažljivo biraju talenti i da kvalitetna praksa kasnije otvara mnoga vrata. U firmama poput Hybrid IT, selekcija kandidata se ne obavlja forme radi i naša praksa nije za svakog jer je izuzetno kvalitetna i intenzivna i naši mentori su zaista vrlo posvećeni i dostupni praktikantima za sve vreme trajanja prakse (ovo možete proveriti sa svojim kolegama koje su kod nas radile praksu, pogledajte na našem Instagram nalogu i slobodno ih kontaktirajte), takođe naši najbolji praktikanti dobijaju stipendije, a neke od njih smo i zaposlili (prošle godine smo od 8 praktikanata zaposlili 4 i dvoje je dobilo stipendiju 😉 ).

Hajde da pređemo na stvar. Pre nego što se udubite u navođenje tehnologija koje koristite i projekata na kojima ste radili…

Posebno posvetite pažnju

…prilagođavanja CV-a kompaniji u koju aplicirate. Pogledajte na webu čime se bave, ko su im klijenti, koje tehnologije koriste i kakva im je kultura. Osim što ćete ovim informacijama prigrabiti još koji poen na intervjuu, vaš CV će biti prilagođen konkretnoj ponudi i zahtevima. Tako pokazujete da ste uložili još malo vremena i da vam je vaše usavršavanje zaista važno i da znate šta želite i zašto (koja firma i kultura vam odgovaraju, koji program prakse želite da pratite, koja znanja da steknete…).

Šta treba da imate u CV-u

  • Profesionalni profil

Napišite par rečenica o tome koje su vaše najjače strane i u čemu ste najbolji.

  • Iskustvo

Na kojim i kakvim projektima ste radili (naravno i studentskim i grupnim, ali obavezno i samostalnim ukoliko ih ima), šta ste tačno vi radili na tim projektima i koje tehnologije ste za to koristili. Ovo je i pravo mesto da pored projekta ubacite i link ka Github-u gde se može pogledati vaš kod.

Iskustvo se navodi tako što prvo pišete najsvežije, poslednje iskustvo/projekat, pa hronološki unazad do poslednjeg relevantnog iskustva (na primer konobarisanje za vreme studija govori da ste vredni i da se bar delimično sami izdržavate, ali nema specifičnu težinu prilikom selekcije kandidata za backend praksu).

  • Edukacija

U ovom delu CV-a navedite fakultet na kom studirate ili koji ste završili, srednja škola nije neophodna. Ukoliko ste završili neke kurseve, navedite koje i koje oblasti ste na tim kursevima obradili i savladali.

Navodite godinu kada ste upisali fakultet, pored toga napišete obrazovnu ustanovu, usmerenje. Isto važi i za kurseve.

Edukacija se takođe navodi hronološku unazad, od najsvežije koju navodite na prvom mestu, pa redom jedno ispod drugog.

  • Tehnologije koje poznajete i koristite i dodatne veštine

Navedite set tehnologija koje znate (samo one koje znate i koje ste koristili), alate za upravljanje projetktima ako ste ih koristili (Assana, Jira, Trello…), agilne metodologije ukoliko ste ih koristili, koje jezike govorite…

Pored ovih osnovnih informacija koje treba da sadrži svaki CV, iz našeg iskustva sa kandidatima zaključili smo da je važno da vam kažemo…

Šta ne treba da radite

  • Nemojte navoditi netačne informacije

Treba da razumete da nema svrhe da u CV-u napišete da znate nešto, ako to nije istina.

Imajte na umu da intervju za posao, u ovom slučaju za praksu, podrazumeva proveru tehničkih i netehničkih kompetencija. To znači da se proverava vaše znanje iz oblasti koje su navedene kao potreban uslov, ali i ostalih programskih jezika i veština koje ste naveli da znate.

Vaše znanje se na intervjuu proverava usmeno, ispitivanjem od strane senior developera koji su i mentori na praksi, i u vidu kratkog zadatka koji takođe pregledaju senior developeri/mentori. Samim tim pretpostavljamo da vam je jasno da nema svrhe da pišete da znate nešto što ne znate jer se to na intervjuu jasno vidi pa samim tim možete nepotrebno dobiti negativne poene.

Dakle, U CV-u navedite ono što zaista znate i što ste zaista koristili, a ne ono što ste čuli da postoji i što mislite da bi bilo cool da imate u CV-u. U blog postu o praksama na našem sajtu možete pročitati koja znanja su preduslov za naše praktikante.

  • Nemojte slati generički Cover letter

Istina je da Cover Letter treba da vas izdvoji od drugih kandidata i mi vaše Cover Letter-e zaista čitamo, zato je važno da ih napišete kako treba ili da ih uopšte ne šaljete….zaista, uštedećete vreme i nama i sebi.

Ukoliko postoji nešto na čemu ste radili i što želite  posebno da istaknete ili da nam svojim rečima objasnite zašto mislite da ste baš vi najbolji kandidat za praksu u našoj firmi, onda to lepo sročite i napišite u cover letter-u. Ukoliko cover letter pišete samo zato što ste negde na webu pročitali da tako treba i kopirali sadržaj koji negde tamo preporučuju, onda bolje nemojte. Kod nas u Hybrid IT cover letter nije obavezan, ali dobar CV sa tačnim informacijamam jeste.

Jedan od naših mentora kaže: „Ako uhvate sami sebe da guglaju šta treba da napišu u cover letter-u – to znači da ne treba da ga pošalju. U 90% slučajeva mogu da pogodim svaku rečenicu, a samo 10% prijavljenih kandidata je zaista imalo šta da kaže.“

Šta u CV-u prilikom prijave na praksu nedostaje

  • Kvalitetan Github nalog

Github nalog koji navedete u CV-u je treba da vas pokaže u najboljem svetlu. Iz našeg dosadašnjeg iskustva sa studentskim prijavama za praksu, u CV-u su uglavnom navedeni nesređeni Github nalozi sa studentskim i grupnim projektima gde se ne zna ko je šta radio i infomacije su „nabacane“ (loše urađeni nalozi koji su korišteni na fakultetu od prve godine i ne vidi se šta je radio kandidat, a šta njegove kolege).

Dovoljno je da na Github-u imate bar jedan svoj projekat, ali da je reprezentativan.

Naši mentori kažu:“ Github je njihov portfolio, a ne folder sa random stvarima na koje nam daju pristup da mi proberemo šta nam se sviđa.“

  • Dodatna usavršavanja

Ovde mislimo na kurseve, knjige koje ste pročitali iz oblasti za koju aplicirate, blogovi koje pratite…

Veoma cenimo kada kandidati na ovaj način pokažu da se usavršavaju mimo formalnog obrazovanja, da prate dešavanja i promene u sferi za koju se obrazuju. Na taj načim pokazuju svoju proaktivnost, motivaciju i želju da budu dobri u svom poslu.

Za kraj…

Za svoj CV najbolje je da koristite neki od jednostavnijih šablona u kom su informacije pregledne i lako čitljive. (u redu je poslati i CV otkucan u wordu, ali bi bilo dobro da se potrudite da se izdvojite iz konkurencije)

Želimo vam puno sreće u potrazi za kvalitetnom praksom i usavršavanjem i pozivamo vas da se prijavite na program praksi u Hybrid IT Solutions koje planiramo za maj posle praznika.

Prijavite se na prakse@hybrid-it.rs


Share: